.Kosminiai valgiai, kosminis maistas yra neišsemiama tema nuo žmonių kosminių skrydžių pradžios
NASA vadovėlio „Space food and nutrition“ (autoriai A.A.Casaburry ir C.A.Gardner) 33 puslapiuose apžvelgiama Gemini, Apollo, Skylab, TKS patirtis bei 34-45 psl – valgių meniu pavyzdžiai pagal nacionalinį matematinį standartą „Grades K-8“. Tai valgių parinkimas, matavimas, pagrindimas ir stebėjimas.
Dar senovėje žmonės pastebėjo maistą ilgiau išliekant valgomu ir sveikatingu, jei laikyti vėsoje ar padžiovinti ir pan. Vėliau išmoko termiškai jį doroti, konservuoti, net pasterizuoti bei šaldyti.
Mercury ekspedicijose astronautai turėjo džiovintų ir skystų valgių aliumininėse tubelėse, kurių turinį išspausdavo burnon, ir kt maisto 1 kąsnio kubeliais. Gemini erdvėlaiviuose gėrė vynuogių bei apelsinų sultis, vaisinius kokteilius, valgė duonos kubelius, vištienos sriubą, net kalakutieną ir jautieną iš celofaninių pakuočių, į kurias įšvirkšdavo vandens. Meniu keitė kas 4 paros maždaug po 0,58 kg/žm maisto kasdien.
Apollo ekspedicijose buvo didesnė valgių įvairovė – omletai, kiaulienos kvadratai, spagečiai, tuno salotos – termiškai stabilizuotose pakuotėse. Misijose jau pradėta valgyti šaukštais. Tai panašu kaip Žemėje pagal vidutinę 2800 kalorijų žmogui per parą normą.
Skylab stotyje jau buvo šaldytuvas, šaldiklis, net stalas ir pirmieji šildytuvai.
Space Shuttle siūlė 74 rūšių valgius ir 20 gėrimų, daugumą lengvose lanksčiose pakuotėse. Ekipažas turėjo virtuvinį kampelį, kuriame per 20-30 min ruošdavo patiekalus. Priminsime, jog ilgiausia Space Shutlle misija vyko 1996 metais. Tuomet Columbia erdvėlaivio misijos STS-80 lėkio trukmė buvo 17 parų 15 val. 53 minutės ir 18 s.
TKS maistas
TKS maistą sandėliuoja stalčiuose prie stalo; pakuotės pritaikytos šildyti mikrobangomis, valgoma ir šakutėmis. Astronautai renkasi meniu 5 mėn iki lėkio. Produktų įvairovę iliustruoja: rehidratuoti – tiršti ir skysti, pvz avižinė tyrė; termiškai stabilizuoti – vaisiai ir žuvys indeliuose bei pudingai; dalinai skysti – kriaušės, persikai, abrikosai, net jautiena; natūriniai – riešutai, granulės, pyragai; šaldyti – troškiniai, paštetai; atšaldyti – sūriai, kremai; rūkyti – kalakutienos ir jautienos steikai.
NASA astronautai Kjell Lindgren ir Scott Kelly ragauja kosmose išaugintas salotas
TKS meniu pavyzdys: atšaldyti sūriai, kremai, jogurtai; obuoliai, greipfrutai, kiviai, apelsinai, slyvos; šaldytos jautienos, avienos, vištienos, antienos, kalakutienos, kiaulienos, žuvys, krevetės; picos, sriubos (vištienos, jautienos, daržovių, grybų); omletai, lazanijos, spagečiai; duonos, sausainiai, tortilės; ryžių, bulvių, kt daržovių patiekalai; gėrimai – apelsinų, greipfrutų, vynuogių sultys; termiškai stabilizuoti valgiai: salotos (vištienos, kalakutienos, daržovių, tunų); sriubos (čili, miso, jūrų gėrybių); pudingai (šokoladiniai, citrininiai, vaniliniai); pieno produktai, riešutai; rūkyti kalakutiena ir jautiena; karšti gėrimai (kava, kakava, punšai).
Rusų kosmonautai aprūpinami savais valgiais. 3000-3300 kal/parai, 100 g baltymų, 118 g riebalų, 308 g angliavandenių. Kiekvienam už 30 tūkst rublių koncerno Essen Production Machejev produktų. Dauguma jų – sublimuoti t.y. šaldyti ir vakuumizuoti, pvz barščiai ruošiami į miltelių pakuotę įšvirkščiant karšto vandens. Įvairovė aprėpia veršieną, vištieną su kiaušiniais, omletus su kepenine, daržoves ir net baklažanų bei aguročių ikras. Ypač gausus žuvų – eršketų, lašišų, upėtakių – pasirinikimas. Siūlo ir juodų ikrų. Mikrobangų krosnelių neturi, o astronautus vaišina paklausiausiu patiekalu kosminėje stotyje – varške.
Taikonautų dienos norma kiek mažesnė – 2734 kalorijos, bet gausiau ryžių patiekalų. Beje, Kinijos Kosminėje Stotyje jau auginami ryžiai.