2019 astronautikos įvykiai

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo – daugybė vardų ir įvykių laukiamų 2019 metais

2018 metai mus džiugino įvairiais astronautikos įvykiais, tiek lauktais, tiek netikėtais… Tikėtina, jog 2019 metai bus įdomūs įvykiais.

Sausis

Sausio 1New Horizons pasimatymas su Ultima Thule

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Ultima Thule vaizdas

Sausio 4Chang’e-4 nusileidimas į Mėnulio nematomosios pusės Pietų polių.

Kas tokio įdomaus nusileidime į Mėnulį ? Tik tiek, jog Kinija vykdo intensyvią Mėnulio tyrimo programą ir į nematomą Mėnulio pusę nebuvo nusileidęs anei vienas tyriklis. Ir, atsižvelgiant į JAV taikomą draudimą NASA bendradarbiauti su Kinija, ji intensyviai bendradarbiauja su Europos Kosmoso Agentūra ir Rusija. Ypač su Rusija, iš kurios pamažu perima raketų variklių technologijas.

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Kitas Kinijos Mėnulio tyrimų programos etapas yra Mėnulio grunto parskraidinimas į Žemę

Sausio 17 – numatytas SpaceX kompanijos pilotuojamo erdvėlaivio Dragon 2 bepilotis startas DM-1.

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Startas bus vykdomas iš Kenedžio Kosminio centro 39A starto aikštelės

Sausio 30 – Chandrayaan-2 startas

Tai antroji ISRO Mėnulio misija, kurios tikslas – minkštai nutupdyti į Mėnulio paviršių tyriklį. Chandrayaan-1 erdvėlaivis buvo sudarytas iš Mėnulio orbitinio modulio ir modulio, kietai pasiekusio Mėnulio paviršių. Chandrayaan-1 į Mėnulio orbitą nuskraidino Indijos raketa PSLV0-XL, startavusi 2008 metų spalio 22 dieną iš Shriharikota kosmodromo.

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Tikėtinos varžybos dėl ketvirtosios vietos minkštos Mėnulio valstybės titulo – Indija ar Izraelis ?

Vasaris

Vasario 12 – Juno praskries virš Jupiterio

Juno tyriklis (misijos vertė 1 mlrd. USD) pasiekė Jupiterį 2016 metų birželį ir nuo to laiko tyrinėja dujinį gigantą. Juno orbituoja apie Jupiterį 53.5 dienų elipse ir kiekvieną kartą praskrieja tai virš pietinio tai virš šiaurinio Jupiterio poliaus. 2019 metais tai vyks dar 5 kartus: balandžio 6, gegužės 29, birželio 21, rugsėjo 12, lapkričio 3 ir gruodžio 26.

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

NASA Juno misiją 2018 metais prailgino, nes rezultatai puikūs, o tyriklis Juno dar gali funkcionuoti

Vasario 17 – Kompanija SpaceIL ketina paleisti į Mėnulį tyriklį ir tapti pirmaja privačia kompanija. Iki šiol į Mėnulį tyriklius ir pilotuojamas misijas leido valstybės.

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Ketinama Falcon 9 raketa iškelti ir vėliau į Mėnulį minkštai nutupdyti 585 kg tyriklį Beresheet tarp Apollo 15 ir Apollo 17 nusileidimo aikštelių. Kartu su Beresheet ketinama paleisti ir palydovą PSN-6. Tikėtinos sekmės atveju Izraelis taptų 4 valstybe į Mėnulį minkštai nutupdžiusia tyriklį.

OneWeb ketina paleisti pirmuosius interneto palydovus

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Kompanija OneWeb ketina paleisti pirmuosius 4-6 testinius palydovus vasario pabaigoje. Per 2019 metus numatyti 6 raketos Sojuz startai (su greitintuvu Fregat, kuris kartais prastai veikia, nors Roscosmos mano kitaip): 2 iš Kuru kosmodromo, 4 – iš Baikonuro kosmodromo. Priminsiu, jog SpaceX pirmuosius testinius interneto palydovus paleido 2018 vasaryje. Gražūs kompanijos OneWeb planai, tik ar realūs ? Jų svetainėje paskutinė naujiena yra 2017 metų pavasario. Sakyčiau mėgsta slėpynes… Džiugina rimtas OneWeb partneris – kompanija Airbus.

Kovas

Boeing ketina paleisti CST-100 Starliner
Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Vėluojantis tiek Boeing Starliner, tiek SpaceX Dragon 2 erdvėlaivių projektas ypač neramina NASA, kuri abiejų finansavimui skyrė po kelis mlrd. USD. Tikėtina, jog SpaceX yra vienu žingsniu priekyje.

Kovas ar balandis

SpaceX planuoja paleisti Starship testavimui

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

SpaceX pateikė eksperimentinio skrydžio paraišką FAA, skrydis turėtų trukti 6 minutes, o StarShip turėtų pakilti į 5 km aukštį. Naująjį erdvėlaivį StarShip kels Raptor varikliai, kurie bus paruošti testams jau vasaryje.

Balandis ir rugsėjis

Parker Solar Probe praskries šalia Saulės

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

NASA Saulės tyriklis Parker balandžio 4 ir rugsėjo 1 dienomis pralėks šalia Saulės paviršiaus. 2018 spalio 29 dieną Parker priartėjo prie Saulės paviršiaus per 42.728 mln kilometrų, o misijos pabaigoje 2024 metais, kai greitis po gravitacinių manevrų prie Veneros padidės iki 190 km/s, tyriklis pralėks nuo paviršiaus vos 6 mln. km atstumu.

Birželis

Kinija planuoja testuoti naują pilotuojamą erdvėlaivį

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Ar naujasis erdvėlaivis bus panašus į pilotuojamą Shenzhou ?

Kinija, perėmusi Sovietų Sąjungos pilotuojamų erdvėlaivių Sojuz ir raketų variklių konstravimo technologijas, ketina metų viduryje nepilotuojamam skrydžiui paleisti naujos kartos pilotuojamą erdvėlaivį. Erdvėlaivis bus skirtas 4-6 taikonautams. Priminsiu: paskutinis pilotuojamas Kinijos skrydis atliktas 2016 metais.

Data neaiški

SpaceX ketina du kartus paleisti raketą Falcon Heavy

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Lyg to būtų maža – galingiausia raketa po Saturn V (Sovietų projekto Energija nelyginsime, tai buvo demo versijos), Falcon Heavy pirmoji pakopa yra daugkartinė

Pirmasis komercinis startas – Space Test Program-2, antrasis palydovo Arabsat 6A iškėlimas. SpaceX 2018 vasario 6 dieną sėkmingai paleido Falcon Heavy raketą su ypatingu kroviniu: Elon Musk automobiliu Tesla Roadster. Tuo pačiu, kuriuo E. Musk vežiojo ne tik savo šeimą, bet ir kompanijos darbuotojus. Tokiu būdu E. Musk pritraukė ir astronautikos ir automobilių megėjus.

SpaceX ketina paleisti Dragon 2 erdvėlaivį su 2 astronautais, panašių ketinimų turi ir Boeing kompanija

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

2018 metų rugsėjį NASA paskelbė pirmuosius privačių erdvėlaivių ekipažus: SpaceX erdvėlaivio Dragon 2 testinio skrydžio ekipažas Doug Hurley ir Bob Behnken, Boeing erdvėlaivio Starliner testinio skrydžio ekipažas Eric Boe ir Chris Ferguson. Tikimės sekmės abiejų kompanijų ekipažams.

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

SpaceX erdvėlaivio Dragon 2 testinio skrydžio ekipažas Doug Hurley ir Bob Behnken

Falcon Heavy, New Horizons, BepiColombo

Boeing erdvėlaivio Starliner testinio skrydžio ekipažas Eric Boe ir Chris Ferguson

Kitą pilotuojamą erdvėlaivį Starliner kuria kompanija Boeing ir tikėtinas jo bepilotis paleidimas įvyks 2019 metų kovą, pilotuojamo skrydžio tikimasi rugpjūtį.

Tikėtini įvykiai

Metų gale Rusija iškels daugiafunkcinį modulį Mokslas (Наука) ir prijungs jį prie Tarptautinės Kosminės Stoties Rusijos sektoriaus ir antrą kartą paleis sunkiąją raketą Angara-A5. Ši raketa vėliau turėtų pakeisti dabar naudojamą raketą Proton. Labai linkime tam įvykti.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *